Marcel Dog Training
De invloed van jouw energie op het gedrag van jullie hond
Leidt uw hond(en) of jullie lijden samen..
Jouw hond is de perfecte spiegel!
De invloed van jouw energie op het gedrag van jullie hond
Leidt uw hond(en) of jullie lijden samen..
Leidt uw hond(en) of jullie lijden samen..
Jouw hond is de perfecte spiegel!
Previous
Next

Hondengedragsproblemen

Wanneer spreek je van een gedragsprobleem?

Bedenk dat dit verschilt per eigenaar. Het gedrag wat de ene eigenaar normaal vindt (bijvoorbeeld opspringen of blaffen bij bezoek) vindt een andere eigenaar bijzonder irritant en ongewenst. De eigenaar en zijn omgeving bepalen dit en zetten hiermee, vaak onbewust, al omgevingsregels uit al weten ze niet meteen hoe dit gedrag van hun hond te krijgen is. Ook is er vaak sprake van langzame gewenning van het gedrag en alhoewel het ongewenst is heeft de eigenaar het maar geaccepteerd niet wetende dat het te verhelpen is. Hiermee is dit ongewenste gedrag vaak onbewust gestimuleerd.  (bekrachtigd)

Een voorbeeld hiervan is een hond die mocht opspringen toen hij een lieve puppy was maar toen hij volwassen werd dit als bedreigend of hinderlijk door mensen werd ervaren. Ook het blaffen naar iedere voorbijganger of postbode waarvan de hond zijn gedrag eerst zelf is gaan ontwikkelen en de omgeving alleen “nee” zegt, kan zijn verworden tot blafgedrag omdat het in de praktijk effectief is gebleken.

Het aanleren van gewenst gedrag begint met het inzichtelijk maken van het gedrag wat wij van de hond WEL willen zien in plaats van het corrigeren van NIET gewenst gedrag omdat dit nooit een langdurig effect heeft alsook een ongewenst spanning bij hond en omgeving met zich meebrengt.

Oorzaak

Er zijn vele oorzaken waarom jouw hond zich gedraagt zoals hij zich momenteel gedraagt. Hierbij spelen prikkels in zijn omgeving, gedrag van de eigenaren, genetische of rasspecifieke eigenschappen, eerder aangeleerd of gekopieerd gedrag en wat hem gewoon het meeste oplevert op dat moment.

In de praktijk zie ik vaak dat gebrek aan mentale uitdaging, fysieke beweging en het ontbreken van duidelijke en sociale grenzen het ongewenste gedrag vaak blijft stimuleren dit kan een continu groeiproces zijn totdat het moment bereikt is waarop de eigenaar zich realiseert dat dit niet zo verder kan e/o gewoon niet leuk meer is.

Het aanleren van sterk natuurlijk leiderschap met nadruk op een juiste lichaamshouding en rustige kalme energie in plaats van de traditionele mondelinge commando’s en het praten tegen de hond geeft snelle en stabiele resultaten in de praktijk!

Er zijn veel soorten gedragsproblemen maar in de dagelijkse praktijk zijn de meest voorkomende:

Trekken aan de lijn
Agressieve honden
agressieve hond
Angstige e/o gestreste honden
angstige hond
Veel blaffen
blaffende hond
Opspringen tegen mensen
Vechten om voedsel (baknijd)
honden vechten om voedsel
Uitvallen naar mensen of honden
Overmatig beschermen
Niet alleen kunnen zijn
Dingen kapot bijten
Niet luisteren naar commando's
Schooien of eten stelen