De invloed van jouw energie op het gedrag van jullie hond
Ieder baasje wil een getrainde hond en iedere hond wil een getrainde eigenaar
Jouw hond is de perfecte spiegel!
De invloed van jouw energie op het gedrag van jullie hond
Ieder baasje wil een getrainde hond en iedere hond wil een getrainde eigenaar
Jouw hond is de perfecte spiegel!
Previous
Next

Help, mijn hond springt op! 

Veel mensen vinden het onprettig of intimiderend als een hond tegen hen opspringt. Vooral voor kinderen kan dit een overweldigende gebeurtenis zijn, een slechte start van hun relatie met honden!  Dit gebeurt vooral bij binnenkomst c.q. ontmoeting met gezinsleden of visite als de hond even alleen is geweest of tijdelijk in een andere ruimte is verbleven.

Zodra je weet waarom je hond dit doet en wat zijn behoeften en leermogelijkheden zijn, kun je hier verandering in beginnen aan te brengen. In de meeste gevallen springen honden op om de mensen te begroeten en is dit gedrag toen ze een pup waren door mensen als schattig ervaren en beloond. Dominantie speelt in de meeste gevallen geen rol, alhoewel dit voor mensen natuurlijk anders aanvoelt. Nu de hond volwassen is geworden en groter ervaren mensen dit bij grote honden als vervelend. De hond vertoont echter hetzelfde gedrag als toen hij een pup was en begrijpt niet waarom dit nu niet meer mag.

In 6 stappen je hond het opspringen afleren in 1 trainingssessie

  1. Vraag iedereen om rustig binnen te komen, langzaam, en de hond te negeren
  2. Zodra hij aan komt lopen omdraaien, stil staan, negeren, geen oogcontact, niets zeggen
  3. Wacht totdat hij opgeeft en let op je lichaamshouding en energie: blijft rustig!
  4. Zodra hij opgeeft: loop rustig verder en ga zitten
  5. Wacht 3-5 min. Roep hem daarna bij je en begroet en beloon hem
  6. Wacht totdat hij weer rustig is gaan liggen en loop weer naar buiten en herhaal deze procedure

 

Het aantal herhalingen zal het leerproces van de hond stimuleren en zodra hij begrijpt wat van hem verwacht wordt kun je de tijd opbouwen, waarna hij begroet/beloond wordt.

Lukt dit je niet? Neem dan contact met ons op. Wij zetten meerdere oefeningen en leerprincipes in waarmee snel resultaat geboekt kan worden. Wees hier op tijd bij, het liefste nog voordat dit een dagelijks en hardnekkig patroon wordt. Honden kunnen snel leren als het op de juiste manier wordt aangeleerd en laten we eerlijk zijn: wie wil niet een rustige hond bij binnenkomst want het leven is tenslotte al hectisch en druk genoeg, toch?